1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Spomen 30. godišnjice smrti - Dr. Josip Lach

josipl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Josip Lach

Spomen 30. godišnjice smrti

1983. – 2013

Sv. misa za blagopokojnog biskupa bit će 12. rujna u 6.30 u kapeli Corpus Domini.

Tog četvrtka slavit će se Euharistija i u 18 sati.

 

Blagopokojni dr. Josip Lach bio je biskup rijetkih vrlina. Kao pomoćni biskup zagrebački živio je u vrlo bremenitim vremenima. Prvih pet godina, od 1940. do 1945. djelovao je u ratnim okolnostima, dok je ostalo razdoblje djelovao u okolnostima komunističkog totalitarizma. Zbog sve većih narušavanja vjerskih prava biskupi su često prosvjedovali kod državnih vlasti. U tako teškim i napetim odnosima Crkve i države, nadbiskupima Zagrebačke nadbiskupije trebala je osoba koja će se znati dopasti vlastima, a opet dosljedno braniti stavove crkvenih vlasti. Imao je sreću da je sve vrijeme bio pouzdani suradnik trojice hrvatskih kardinala: bl. Alojzija Stepinca, dr. Franje Šepera i sluge Božjega Franje Kuharića.

 

Odlikovao se mirnoćom, razboritošću i poznavanjem materije i propisa pri rješavanju delikatnih pitanja. Kao pravi pastir ljubio je svakog čovjeka Kristovim Srcem. Radovao se svakom iskrenom napretku i uvijek ulijevao optimizam. Rodio se 16. ožujka 1899. u Varaždinu. Bogoslovske nauke studirao je u Zagrebu i Rimu. Za doktora teologije promaknut je 1925. godine. Za svećenika je zaređen 18. rujna 1921., a 7. travnja 1940. postaje zagrebački pomoćni biskup. Bio je vezan s Društvom za sveudiljno klanjanje koje je promicalo adoraciju Presvetom i nabavu crkvenog ruha siromašnim crkavama. S Društvom gradi kapelu Corpus Domini koju je 1940. godine dovršio, a 20. srpnja 1941. posvetio. Poziv na adoraciju upućen je cijelom gradu Zagrebu i naišao je na radostan odaziv u srcima vjernika.

 

Njegovom zaslugom 1947. god. došle su sestre Pohoda Marijina u Zagreb. Kao duhovni otac sestara i 1949. god. obavio je obred utemeljenja samostana. Bogu zahvalne za svu njegovu ljubav u zahvalnosti ga se sjećamo uz 30. obljetnicu njegove smrti koja je bila na Ime Marijino 12. rujna 1983. godine. Umro je u 85. godini života, a tijelo mu počiva u grobnici zagrebačkih biskupa na Mirogoju.

“Naša kapela je ovdje na takvom mjestu gdje je naš Spasitelj malo ljubljen. Ovdje mora žar vaše ljubavi k Spasitelju zapaliti mnoga srca...”(Iz govora dr. biskupa Josipa Lacha na dan utemeljenja samostana 1949. godine).

 biskuipisestre2