1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Počasna straža Presvetog Srca Isusova


Njezino podrijetlo

pocasna-strazaPočasna Straža ima svoj početak na Golgoti, svoj temelj u rani Presvetog Srca Isusova,
svoje uzore u prvim «počasnim stražama» koje su okružile osamljeni Križ na Kalvariji
kad je Srce Isusovo bilo probodeno kopljem.
Počasnu stražu je činila Presveta Djevica, sv. Ivan i sv. Marija Magdalena.

                                                                     Bl. Maria de Jesús D-Martiny

Kao udruga Počasna Straža Presvetog Srca Isusova je ustanovljena
u samostanu sestara od Pohoda Marijina u Bourgu, 13. ožujka 1863. godine,
zahvaljujući sestri Mariji od Presvetog Srca Bernaud i ubrzo se proširila po cijelom svijetu.

 

Cilj Počasne Straže

Odgovoriti na neizmjernu Isusovu ljubav. Tražio sam tko bi me utješio i nisam ga našao. Sestra Marija od Presvetog Srca se osjetila potaknutom da odgovori na taj prigovor svog Učitelja. Okupila je grupu osoba koje su se izmjenjivale svaki sat i tako nastavile misiju prve Počasne Straže na Kalvariji, u zadovoljštinu za manjak ljubavi prema Presvetom Srcu i prikazujući svoje trpljenje kao najbolji znak utjehe Presvetom Srcu. Simbolično, imena članova udruge napišu se u određeni sat uokolo Srca Isusova, koje je logo našeg Reda.

Dragocjeni dar

pocasna-straza-dragocjen-dar
Misija povjerena članovima Počasne Straže je štovanje ranjenog Srca Isusova i prikazati
Ocu nebeskom Krv i Vodu probodenog Srca za potrebe Crkve i spasenje ljudi. To je učinila na Kalvariji Blažena Djevica, sv. Ivan i sv. Marija Magdalena u trenutku kad je vojnik kopljem probo Spasiteljevo Srce. Tako je započela neka vrsta mističnog svećenstva koje se produžilo u Crkvi. Počasna Straža je to primila u nasljeđe.

 

 

Sadašnji trenutak

Danas se želi izbrisati Božje ime i njegova prisutnost u svijetu, zato je više nego ikada potrebno biti svjedoci njegove ljubavi i našim životom svjedočiti prisutnost njegova kraljevstva:


kraljevstva Istine i Života, kraljevstva Svetosti i Milosti,
kraljevstva Pravde, Ljubavi i Mira.

 

Tko je bila s. Marija od presvetog Srca?

Constance Bernaud rodila se u gradu Besancon 28. listpoda 1825. U dobi od pet godina Konstance je prisustvovala pogrebu jedne redovnice milosrdnice u Besanconu i od tog dana počela je ponavljati: «Želim postati redovnica». Bila je potpuno sigurna da je Gospodin poziva na posvećeni život, pa je o tome govorila župniku Notre Dame, koji ju je pripremao na prvu sv. Pričest, no namjesto da nađe utjehu i vođu, našla je svećenika koji se nije složio s njom. I otac joj ne dopusti da postane redovnica, čak joj je jednog dana rekao: «Ako postaneš redovnica, umrijet ću od boli». Zapreke njezinu zvanju bile su tako velike, da se Konstance 14. listopada 1841., udala za dvadeset osmogodišnjeg Thieulina. No, brak nije bio sretan, a muževa ljubomora prouzročila je Konstanci mnogo patnje. Da izbjegne protivštine, Konstance se povukla i utekla molitvi i pobožnim vježbama. Muž je umro 26. srpnja 1849. nakon što je po Konstancinim molitvama prigrlio vjeru.

Tada se u njoj nanovo probudila želja da uđe u samostan, no radije se vratila obitelji, niti ne pomišljajući da se ponovno uda.
Zajednica u Bourgu je započela moliti za Konstancu, a majka poglavarica ju je pozvala da u samostanu obavi duhovne vježbe za pripravu blagdana Presvetog Srca Isusova. Konstance je odlučno prihvatila ponudu i provela nekoliko dana u samostanu. Ojačana biskupovim savjetom ušla je u samostan Pohoda u Bourgu, a 28. srpnja 1849. započela je svoj redovnički život. Prolazila trenutka jake sumnje, i u tom razdoblju je napisala:
«Iscrpljena sam pod bremenom trpljenja, a ipak volim svoje zvanje».
Kod primanja redovničkog odijela dobila je ime Marija od Presvetog Srca.

Te godine 1850., novicijat je bio pun mladih djevojaka.pocasna-straza-s-marijaU punom ljupkom zanosu prema Bogu, sestra Marija je 22. rujna 1860. prinijela svoj život Bogu kao žrtva Srcu Isusovu i shvatila je u nutrini da je njen prinos bio primljen. 12. ožujka 1863., s. Marija je imala intelektualno viđenje. Odmah je nacrta ono što je vidjela i napisa: «Slava! Ljubav! Zadovoljština!» i «Počasna straža Srca Isusova», zatim je stavila u sredinu grb Reda Pohoda. Nakon nekoliko dana, s. Marija je izabrala devet korova anđeoskih kako bi zajedno sa Djevicom, sv. Josipom i svetima, bili zaštitnici članova počasne straže, koji se obvezuju na zadovoljštinu i ljubav prema Srcu Isusovu.


Na kraju mjeseca ožujka pristiglo se je i prvo dopuštenje mjesnog biskupa. Poglavarica Annecyja Anna Marija Babin napisala je u Bourg: «Ono što nam se osobito sviđa u ovoj pobožnosti jest da se ne nameće nikakva posebnost, nikakva molitva; u biti ne radi se nego o najtočnijem opsluživanju pravila, tijekom izabranog sata u danu, stoga smo je prihvatile svim žarom srca.» Krajem 1863. svoj pristanak dalo je 112 samostana Pohoda.

Počasna straža se brzo raširila i zahvaljujući neumornom radu blažene Marije Deluily-Martiny, utemeljiteljice kćeri Srca Isusova u Marseillu i Mathilde de Nedoncel iz Belgije. Počasna straža održavala je kontakte sa članovima. U veljači 1882. izišao je prvi broj mjesečnog časopisa koji je sadržavao pismo biskupa iz Belleyja koji je tumačio svrhu udruge i ulogu biltena. I s. Marija se brinula o uredništvu časopisa, osim toga održavala je dopisivanja s članovima po čitavoj Francuskoj. Brzo širenje Počasne straže uzbunilo je poglavarice Pohoda. Osim toga s. Marija imala je problema i zbog slabog zdravlja. Druge kušnje bile su u pripremi i bivale su sve tvrđe iako ju je Gospodin neprestano podržavao. U rujnu 1866. ušla je u duhovne vježbe i osjeti se puna dubokog mira kako je sama napisala:


« Sve žrtvovati iz ljubavi prema Bogu, iz poslušnosti, čak i interese za slavu Srca Isusova.
To je više nego moj život. Živjeti za mene znači Krist.»


Samostanu Pohoda u Bourgu, biskup je naložio krajnju razboritost i suzdržanost. Konačno 26. studenog 1878. papa Leon XIII. kanonski je utemeljio počasnu stražu kao nadbratovštinu za Francusku i Belgiju sa sjedištem u Bourgu. Nakon dvije godine svečano je proglašeno službeno papino pismo u kapeli Pohoda u Bourgu. Djelo je zadobilo službeno i konačno odobrenje Crkve. Život s. Marije primicao se svome svršetku. Posljednjih mjeseci povukla se u bolesničku sobu zbog tuberkuloze. Zdravstveno stanje s. Marije se sve više pogoršavalo tako da gotovo nije uspijevala govoriti, posljednje riječi koje je izgovorile odnosile su se na počasnu stražu i njene članove; zatim je ušla u agoniju. Cijela je zajednica molila uz uzglavlje umiruće, a potom je blago usnula. Bio je 2. kolovoz 1903.