1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Propovijed biskupa Pozaića - 14. 12. 2014.

Propovijed biskupa Valentina Pozaića u kapeli Corpus Domini

14. 12. 2014.

 

Hvaljen Isus i Marija!

 

Današnja nedjelja, 3. u došašću, naziva se od davnina kao nedjelja «radujte se».

Ove su riječi, poruka sv. Pavla iz poslanice Solunjanima kako smo malo čas čuli, a glase: braćo i sestre uvijek se radujte, bez prestanka se molite, u svemu zahvaljujte jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.

Na drugom mjestu dodaje: radujte se u Gospodinu uvijek. Ponavljam, radujte se. Što nam Crkva danas nudi jedinstvena je vlastitost vjernika – radost. Bez sumnje, živimo u čudnim vremenima, dani su žalosni i mračni, puni nesigurnosti za danas i sutra, a Crkva nas poziva na radost. Najljepši spis Drugog Vatikanskog sabora počinje tim divnim riječima: Radost i nada, ali nadodaje žalost i tjeskoba ljudi našega vremena.

 

Radost na koju smo pozvani duhovne je naravi, to je radost dara spasenja po obilju Božjeg milosrđa za nas i za sav svijet.

Govori prorok Izaija: radujem se u Gospodinu, radujem, duša moja kliče u Bogu mojemu jer me odjenu haljinom spasenja, zaogrnu plaštem pravednosti. To je ista ona radost koju nakon navještenja pjeva Djevica Marija: Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju. Duhovna radost izvire iz svijesti da se Bog brine za nas, da pozna našu slabost, da trajno s ljubavlju bdije nad nama. U toj radosti kliče Ivan Krstitelj u pustinji jer stiglo je svjetlo istine u tamu ljudske povijesti, počinje novi svijet. Svijet donosi sa sobom zabrinutost i neizvjesnost.

Vrijeme izbora koje proživljavamo kao cirkus ljudske taštine, silnih obećanja. Hoće li na kraju biti radost ili razočaranje?

I dok žive u strahu oni koji se natječu za svaki glasić, računaju li na glas Ivana Krstitelja iz pustinje, na glas s neba, na glas savjesti?

U susretu s predstavnicima kulture u Zagrebu 1998. godine govorio je nama tako dragi, a danas već i sveti papa Ivan Pavao II. ovako: «Bog vam je dao u baštinu predivnu zemlju čija nacionalna Himna počinje riječima: Lijepa naša Domovina. Svijet je pozornica na kojoj je svatko pozivan odigrati svoju ulogu na hvalu i slavu Boga Stvoritelja.» Pozornica svijeta za nas je zemlja Hrvatska.

Ne izaći na izbore znači sudbinu Domovine prepustiti u neke druge ruke, ne izaći na izbore grijeh je.

U pitanju je zajedničko dobro.

Kako možemo zaboraviti Domovinu? Kako možemo zaboraviti branitelje, napose one u Savskoj? To je za nas naša pozornica gdje se očekuje naša sloboda, odgovornost i radost. Danas je još jedan razlog za radost. Danas se u zagrebačkoj nadbiskupiji proglašava otvorenje Godine posvećenog života.

Mi se nalazimo u kući posebno posvećenog života. Navješćujući Godinu posvećenog života, papa Franjo je podsjetio na veličanstvene riječi Ivana Pavla II. u dokumentu Posvećeni život gdje se kaže: vi nemate samo slavnu povijest koje se treba sjećati i koju treba pripovijedati nego veliku povijest koju treba izgraditi. Gledajte u budućnost u koju vas šalje Duh da s vama učini još velikih stvari. Posvećenim osobama kaže papa: «predrage posvećene žene i predragi posvećeni muškarci pišem vam kao Petrov nasljednik kojem je Gospodin povjerio zadaću učvrstiti vjeru u braći i pišem vam kao vaš brat posvećen Bogu jednako kao i vi. Zahvaljujem zajedno Ocu koji nas je pozvao nasljedovati Isusa u punom prianjanju uz njegovo Evanđelje i u služenju Crkvi i izlio u naša srca Duha Svetoga koji nam daje radost i daje nam svjedočiti čitavom svijetu njegovu ljubav i njegovo milosrđe. Koju radost očekuje papa Franjo za ovaj svijet od osoba koje su izabrale posvećeni stil života? Jednostavno, kaže im: probudite svijet, budite svjedoci jednog drugog načina rada, djelovanja, življenja. Poslanje je jednostavno i grandiozno. Takva će biti i radost.

Sada je Došašće, i skoro na Božić.

Bit će slava Bogu na visini, a mir i radost ljudima na zemlji. Amen.