1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Blagdan Sv. Franje Saleškog - propovjed mons. dr. Valentina Pozaića

Biskup-Pozaic-i-svecenici

 

Propovijed mons. dr. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog

na blagdan sv. Franje Saleškoga, 24. siječnja 2013.

 

Hvaljen Isus i Marija!

Danas slavimo sveca koji je usko duhovno vezan uz ovu kapelu Corpus Domini i ovaj samostan uz drage i cijenjene časne sestre koje u ovoj kući i kapeli svjedoče i slave istinu o Bogu i čovjeku stvorenu na sliku Božju.

Sv. Franjo Saleški rođen godine 1567. u Francuskoj. Potječe iz stare i plemenite obitelji. Studirao je u ponajboljim sveučilištima svoga vremena u Parizu i Padovi i mnogo je molio. Nije poživio dugo, samo 55 godina ali bio je to život intenzivne molitve i rada. Da bi postigao jasnoću u vjerskim pitanjima žarko je molio. Ma što se dogodilo Gospodine, Ti koji sve držiš u svojoj ruci i čiji su putovi Providnost i istina, što god si odredio za mene, ti koji si sudac pravedni i otac milosrđa, ja ću te ljubiti Gospodine. Ljubit ću te ovdje Gospodine i uvijek ću se nadati tvome milosrđu i uvijek ću ponavljati tvoje pohvale. Gospodine Isuse, ti ćeš biti uvijek moja nada i moje spasenje u zemlji živih, u nebu.
Unatoč protivljenju svoje obitelji odazvao se duhovnom pozivu, napustio slavu i bogatstvo i ugled u ovome svijetu. Postao je svećenik, a kasnije biskup u Ženevi u Švicarskoj. Nisu to bila lagana vremena. Pod pritiscima protestanata kalvinaca morao je stanovati izvan grada, rekli bismo u progonstvu. Vjeran zahtjevima Tridentinskog sabora, pisao je propovijedi, pisao je duhovne knjige, pokretao novi pastoral, obavljao diplomatske misije po Europi, nastojeći oko sporazumijevanja i pomirenja u ona nemirna, svađalačka, ratoborna vremena. Zajedno sa istaknutom ličnošću toga vremena, Ivanom Franciskom de Chantal, osniva novu redovničku obitelj, časne sestre zvane Red Pohoda Marijina. Cilj je jasno bio zacrtan: potpuna posvećenost Bogu življena u jednostavnosti i poniznosti.

Tako imamo i mi usred Zagreba časne sestre od Pohoda Marijina. Ove časne sestre od Pohoda Marijina slobodne od svega što bi mogle posjedovati i uživati u ovozemaljskom prolaznom životu svjedoče istinu u slobodi. Navještaju ljudsko dostojanstvo i čovjekova prava u svoj cjelini ljudskog bića i postojanja. One svjedoče čovjekov izvor odakle dolazi i zašto, one svjedoče čovjekov uvir kamo putuje i kako mu je putovati da stigne na cilj, da osvoji cilj. U vrijeme izrazito duhovnoga boja što je u naše vrijeme, o pokušaju sotonizacije lijepe naše domovine Hrvatske, sestre su one koje trajno i vjerno uzdižu ruke prema nebu i mole blagoslov za sve nas. Duhovni boj bije se molitvom , pokorom i postom. I ako mi zakažemo u našem životu smijemo se čvrsto nadati sestre nisu zakazale. Svojim zemaljsko-duhovnim stilom života u punoj slobodi svojih rešetaka, meditacije i kontemplacije sestre pružaju ovome svijetu, svima nama svjedočanstvo za čim srce naše teži, a često ga prevarimo krivim prehranama. To je istina o vrednotama koje ne prolaze, o vrednotama duha i vječnosti. To je ono živo svjedočanstvo svakog dana, to je njihova stara i vječno nova evangelizacija.

Svakom čovjeku treba iznova naviještati i svjedočiti radosnu vijest Evanđelje. Svakog čovjeka treba evangelizirati. Najbolja evangelizacija je svjedočenje istine o Bogu i čovjeku vlastitim životom, čitavim životom, potpunim životom. Govoriti životom istinu. Nije nepoznata izreka reći istinu u vremenu sveopće prijevare jest revolucionarni čin. Samostan je revolucionarno mjesto svjedočanstva protiv sveopće prijevare, laži i podvale o suvremenom životu. Traži se dakle duh slobode, traži se dakle krepost jakosti i hrabrosti, krepost vjere i nade. Oni koji žive u duhu žive u slobodi. Reći istinu o čovjeku da je stvoren kao muško i žensko, da je normalno da žive u svetom braku ili djevičanstvu, da će ih njihova djeca ako ih budu imali zvati tata i mama. Reći istinu da ljuski život počinje u vremenu a nakon toga odlazi u vječnost, da se bogatstvo i navodna sreća, sapunice i pozornice ovdje samo prodaju kao otrov i nesreća za čovjeka što se proglašava kao opasno, nazadno i konzervativno i nekako se to notornim izričajem komunističkog fokabulara kaže srednjovjekovno. Nije samo Pilat postavljao pitanje što je istina, što je istina o čovjeku i Bogu. To je trajno, izazovno i sudbonosno pitanje za čovjeka, za obitelj, za društvo u cjelini, za lijepu našu domovinu.

Sam je Isus govorio Istina će vas osloboditi i tko je god od Istine sluša glas moj. Po tome se prepoznaju ljudi vođeni od duha Božjega ili vođeni od nekog drugog duha.

 

Vratimo se još jednom početnom pitanju. Zašto mi danas govorimo o sv. Franji Saleškom?
Uz brojne svoje poslove nije se udaljavao od bitnoga. Bio je pouzdan i cijenjen duhovni vođa mnogih duša. U jednom pismu svetici piše: evo pravila naše poslušnosti i pišem Vam ih velikim slovima ČINITE SVE IZ LJUBAVI, NIŠTA NA SILU. Ostavljam Vam duh slobode. Mi danas po zagovoru Bl. Dj. Marije žarko molimo da bude što više duša koje razumiju duh slobode koje će se pridružiti ovim našim sestrama i živjeti u poslušnosti i slobodi duha. Neka sv. Franjo Saleški i sv. Ivana de Chantal po zagovornim molitvama ovih naših sestara, uistinu to su naše časne sestre, neka nam izmole svima to sveto saznaje slobode i radosti života. Amen.

 Galeriju slika možete pogledati ovdje