1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Sedam Mučenica - svjedokinje vjere

7-mucenica-sestara-pohoda-marijina
One su živjele sakrivene u prvom samostanu Pohoda Marijina u Madridu, predane kontemplaciji i daleko od političkih strasti, koje su potresale Španjolsku onoga vremena gdje se je raspirio građanski rat svom žestinom.
Pročitajte više

Primanje u Red

400godina

«Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas.» Iv 15,16

Na osnovu prava, koje je vlastito i povlašteno pravo Reda i u skladu s prvotnim nakanama Utemeljitelja, ulazak i boravak u klauzuru dopušta se ženama i djevojkama koje žele duhovne vježbe ili dane sabranosti.
Pročitajte više

Primanje u Red

 

«Niste vi izabrali mene,
nego sam ja izabrao vas.»
Iv 15,16

b_0_0_0_00_images_sl1.jpg

Kako je velika sreća mladih djevojaka koje iz čežnje prema našem Gospodinu dolaze da se u potpunosti posvete njegovoj Ljubavi. Pod mladima ja ovdje podrazumijevam ne samo one koje su po godinama mlade, mada je njihova sreća velika posvetiti se Bogu u najboljim godinama života; nego pod tim više mislim na one koje su još krhke i nejake u pobožnosti.

Što mislite koji su to miomirisi koji vas privlače?

Ovi miomirisi nisu ništa drugo nego križ, trnje, čavli i koplje. O Bože, koje čudo, da je naš Gospodin usadio u našu dušu čežnju za njim!

Iz propovijedi F. Saleškoga 6. 6. 1617

«To je sigurna stvar da kad Bog nekoga zove u koji stalež, on se dosljedno obavezuje, po svojoj Providnosti i božanskoj razboritosti, da će mu pružiti sve potrebne pomoći i da će ga učiniti savršenim u njegovom zvanju.»

Sv. Franjo Saleški, Duhovni razgovori o primanju u Red

 

Kandidatura

Poslije onog trenutka kad osoba izrazi želju ući u samostan do njezinog primanja u postulat, vrijeme je razmišljanja i dubljeg međusobnog upoznavanja. Mudro je ne preskakati etape i kandidatici dati vremena da ispita svoju postojanost i dati joj prigodu da pokaže svoje zdravo i ispravno prosuđivanje te da ima dovoljno zreo karakter i dobru afektivnu i živčanu ravnotežu. Nadasve je potrebno da dade dokaz duboke privrženosti uz osobu Isusa Krista. Poželjno je:

  • da se je već suočila s redovitim teškoćama života, bez napuštanja,
  • da je sposobna prihvatiti stanovitu samoću u molitvi, u svakoj prilici,
  • da već ima neku radnu naviku.

Postulatura

b_0_0_0_00_images_slike_sl2.jpg Vrijeme postulature je određeno zato da poglavarica, učiteljica i postulantica pažljivo prouče da li to zvanje odgovara zahtjevima kontemplativnog života kako su definirani u Konstitucijama Pohođenja i u zakonima Crkve. Takav redovnički i klauzurni život može se vjerno živjeti samo ako je to slobodan odgovor na Božji poziv, a taj odgovor može biti slobodan samo ako je sazrijevao u mirnom razmišljanju i u molitvi. Odluka o tom mora biti čvrsta. Zajednica, svojom molitvom, svojim primjerom i ljubavlju, diskretno pomaže postulantici da se postepeno privikava novoj sredini. Postulatura traje najmanje 6 mjeseci do godinu dana.

Novicijat

Novicijat je vrijeme uvođenja u osobni i zajednički evanđeoski život, prema duhu i Konstitucijama Reda. Redovnički život pojedine sestre i budućnost zajednice ovisi o tom kakav je prvi odgoj.
Uronjena u Kristovu pashalnu tajnu, novakinja treba postati jaka duša, treba se uputiti prema životu dubokog i smionog, poniznog i pouzdanog jedinstva s Bogom.
Za valjanost novicijata potrebno je da bude obavljen poslije navršene 18. godine života i da nema zapreka općeg prava. Novicijat traje dvije godine. Da bi novicijat bio valjan, mora trajati 12 mjeseci provedenih u samoj zajednici gdje se sestra po pravu smatra kao novakinja.
Druga godina, premda se ne traži za valjanost novicijata, ne može se ukinuti bez dopuštenja Sv. Stolice. Provodi se u samostanu inkorporacije ili za neko vrijeme ili čak potpuno u nekom drugom samostanu reda.
Ako ostaju sumnje o prikladnosti novakinje, poglavarica može produžiti vrijeme novicijata, ali ne više od šest mjeseci. Dva mjeseca prije svršetka novicijata, novakinja pismeno izražava svoju volju da položi zavjete. Sama od sebe ne traži zavjete nego na upit poglavarice.

b_0_0_0_00_images_slike_sl3.jpg

Zavjetovanje

b_0_0_0_00_images_slike_SL4.jpg

Prvi zavjeti se polažu na tri godine i to nakon navršene dvadesete godine života.  To  vrijeme se može produžiti na različito trajanje ali ne više od šest godina. Oko tri mjeseca prije nego završi vrijeme privremenih zavjeta sestra traži ponovno pismeno milost da položi svečane ili jednostavne vječne zavjete. Treća godina privremenih zavjeta provodi se izvan novicijata. Dva mjeseca prije svršetka treće godine vraća se potpuno u novicijat da se bolje pripravi.
Vječni ili svečani zavjeti polažu se nakon navršene dvadeset treće godine života.
«Svaki koji je pozvan da vrši savjete neka brižljivo nastoji da u zvanju u koje ga je Bog pozvao, ostane i da se u njemu sve više odlikuje, na veću svetost Crkve i na veću slavu jednog i nerazdjeljivog Trojstva, koje je u Kristu i po Kristu izvor i početak svake kreposti.»

 

LG 47

 

Na osnovu prava, koje je vlastito i povlašteno pravo Reda i u skladu s prvotnim nakanama Utemeljitelja, ulazak i boravak u klauzuru dopušta se ženama i djevojkama koje žele duhovne vježbe ili dane sabranosti.
Sudionice duhovnih vježbi mogu prisustvovati liturgijskim molitvama u koru, obrocima i jednom ili više puta u rekreaciji prema sudu poglavarice.
Sudionice također mogu razgovarati s pratiteljicom u određeno vrijeme, a s ostalim sestrama samo što zahtijevaju pravila pristojnosti. Boravak može biti od jedan do osam dana.

Snagom posebnog prava Reda poglavarica može dopustiti da uđu i borave u klauzuri djevojke i žene koje žele provjeriti ili utvrditi svoje redovničko zvanje za Red Pohoda u vrijeme koje ne prelazi šest mjeseci. To vrijeme može biti u jednokratnom boravku ili u više dužih ili kraćih boravaka. Zbog pravog razloga Ordinarij mjesta može produžiti to vrijeme. Inače, ovi boravci u samostanu nisu uvjet što bi ga prethodno trebalo ispuniti prije redovitog ulaska u postulaturu.